Látnivalók

Túrázási és egyéb szabadtéri programok Cseszneken és a környéken:

A Bakony kedvelt kiránduló- és pihenőhely hiszen nemcsak természeti látnivalóival, hanem történelmi emlékeivel is számtalan programot kínál. Az alábbiakban felsoroltuk Cseszneken és a környékén fellelhető kirándulóhelyeket, programlehetőségeket. A magas-bakonyi térség valamennyi látnivalója pedig a http://www.bakonyiprogramok.hu oldalon érhető el.

                 Cseszneki Vár

A Bakonyban, a Veszprémből Győrbe vezető országút mentén, festői környezetben, a Vár-hegy Kelet-Nyugati irányában húzódó,  mészkő- szirtjének éles gerincén áll a még romos állapotában is páratlanul szép 13. században épült gótikus Cseszneki Vár.

A több mint 700 éves Vár virágkora a 15. századra tehető, mely időszakban a Várat birtokló Garai család, impozáns megjelenésű, gótikus lovagvárrá építette át. Hadászatilag, országosan is kiemelkedő szerepet először a török időkben, majd később a Rákóczi szabadságharc idején kapott. Utolsó tulajdonosai az Eszterházyak voltak, akik a 18. század közepére barokk Várkastéllyá építették át. Az 1810. évi földrengés nagy károkat okozott az épületegyüttesben, majd az 1820-as, villámcsapásból eredeztethető tűzvész meghozta a Vár végső leromlását.
Napjainkban folyamatosan felújítják, helyreállítják és szépítik.
A Vár egész évben fogadja a látogatókat.
Információ: www.csesznekivar.hu

       Kőmosó szurdok

Vendégházunktól elindulva (Seregek kútja köz) 5 perc kellemes séta után eljutunk a  Bakony egyik legszebb sziklaképződményéhez, a Kőmosó-szurdokhoz. Hosszú évezredek alatt a víz völgyet vájt a sziklákba és töréseket, formákat alakított ki. Valamikor itt hömpölygött a hegyekből eredő Cuha-patak vize és medencéket alakított ki, amelyet a törökök fürdőnek is használtak (innen a “Török-fürdő” elnevezés).
A túraút végén két barlangot találhatunk.
Részletes túraleírás a www.bakonyiprogramok.hu oldalon érhető el.

.                 Via-ferrata

Sziklamászási lehetőséget kínál a Kőmosó-szurdokból kiindulva és a Vár-hegy szikláin  kiépített 70, 120 és 180 méter hosszú (összesen 370 méter) vasalt út.
Információ: www.vasaltutak.hu

                   Ördög-árok

Bakonyoszlopról indulva  kb. 4,5 km-re található a Őrdög-árok elnevezésű szurdok-völgy.
A völgyoldal szikláiban csaknem 50 kisebb-nagyobb  barlang, hasadék bújik meg. Az árok egy meghatározó pontja az Ördög-gát, amely fölött kb. 30 m-re található a Bakony legnagyobb barlangja, a sűrű-hegyi Ördöglik.
Részletes túraleírás a www.bakonyiprogramok.hu oldalon érhető el.

                     Cuha-völgy

A Magas-Bakony egyik legszebb része a Cuha-patak völgye. A sziklaszurdokban haladó turistaút nemcsak gyalog, hanem lóval és kerékpárral is jól járható. Aki kisebb nagyobb sétát, túrát tesz a Cuha-völgyből kiindulva, nagyszerű élményben részesül.
A Magas-Bakony a kirándulók  kedvelt túra útvonala. Az itt található erdőségek (bükkösök, tölgyek és gyertyánok), a patakok, a sziklák és barlangok őrzik a természet érintetlenségét, és a  róluk szóló legendákat.
Részletes túraleírás a www.bakonyiprogramok.hu oldalon érhető el.

                  Cuha-völgyi vasút

A Cuha-patak sziklaszurdokában halad a Győr – Veszprém vasútvonal. Aki a Cuha-völgyében túrázik és  közben utazik ezen a vasútvonalon  megismerheti a bakonyi természet és az útvonal környezetének a szépségét. Egy életre szóló lménnyel térhet haza!
A vasúti menetrend a következő linken érhető el: elvira.mav-start.hu

      Programlehetőségek:

Csesznek: No Motor, Pannon Hajsza, Falu-nap, lovaglás, lovas kocsikázás, sziklamászás


Vinye: Kalandpark (15 km), Cuha-völgyi Műemlék Vasútvonal


Zirc: Barokk Bazilika, Zirci Apátsági Manufaktúra, Reguly Antal múzeum és Népművészeti Alkotóház, Bakonyi Természettudományi Múzeum, Zirci Arborétum, Pepe Cukrászda. (12 km)


Zirc-Akli: Horgásztó (14 km)


Eplény: Síaréna és Bringaréna (20 km)


Bakonybél: Pannon Csillagda, Szent Mauriciusz Monostor (28 km)


Veszprém: Veszprémi Vár, ZOO (38 km)


Balaton, Balatonfűzfő: bob (46 km)


Pápa: Eszterházy Kastély, Várkertfürdő (46 km)


Pannonhalma: Apátság (27 km)


Győr: Város központ, Rába Quelle Gyógy-Termál-és Élményfürdő, ZOO (46 km)


Tés: Szélmalmok (24 km)


Várpalota: Thury Vár (34 km)